Kako poboljšati strukturu tla i povećati humus
Na globalnoj razini struktura i kakvoća tla se mijenja uslijed prekomjerne upotrebe pesticida, utjecaj klime i primjenom nekvalitetnih agrotehničkih metoda. Reakcija tla na sve te promjene kojima je izloženo reagira erozijom, zaslanjivanjem, gubitkom humusa, zagađenjem. Što zaslanjivanje tla ima za posljedicu? Zaslanjivanje tla je negativna pojava, odnosno karakteristika jer dovodi
Kako huminske tvari pomažu povećati sadržaj humusa u tlu
Tlo je najvažniji čimbenik u poljoprivredi, a njegova plodnost, samim time i opskrba hranom rastuće svjetske populacije, je ugrožena. U Hrvatskoj, kao i na globalnoj razini, postotak humusa u tlu pada, dok se površine degradiranog i napuštenog zemljišta povećavaju. Danas se čovječanstvo suočava s važnom zadaćom očuvanja i povećanja njegova
Prednosti folijarne prihrane
Folijarna prihrana je učinkovita metoda kada nastupe poteškoće u usvajanju hranjiva kroz korijen. Ona ne može zamijeniti osnovnu gnojidbu, ali može nadoknaditi nedostatak hranjiva. Zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta biljke su doživjele stres pa će se uz pomoć folijarne gnojidbe i biostimulatora oporaviti i regenerirati. Pro-eco u svojoj ponudi nudi folijarna
Kako zaštiti biljke od štetnika na ekološki način
Ekološki pristup zaštiti bilja podrazumijeva primjenu prihvatljivih mjera zaštite bilja koja uz stručnu primjenu nisu opasne za ljude, korisne organizme, ne onečišćuju ili samo kratkotrajno onečišćuju okoliš, te minimalno narušavaju ravnotežu te biološku raznolikost. Ekološka zaštita bilja bazirana je na preventivnim metodama koje uključuju sve raspoložive mjere i metode kojima
Zaštita i prihrana voća i povrća tijekom ljeta
Ljetne vrućine, suša ili pojava sve češćih olujnih nevremena pogoduju pojavi raznih bolesti na voću i povrću. Karakteristične bolesti koje možemo očekivati su: krastavost, pepelnica, smeđa i gorka trulež plodova, plamenjača, koncetrična pjegavost i crna trulež. Primjenom ojačivača bilja Algadul®, Pro-equisetum i Profilm® poboljšava se otpornost biljaka na napade bolesti
Učinkovita rješenja za suzbijanje štetnika u salati
Pro-eco ima rješenje za suzbijanje štetnika u salati kao što su sovice pozemljuše, lisne uši, korijenove uši salate, štitasti moljci, a koje je ekološki prihvatljivo. To su insekticidi NeemAzal ® T/S i Pyregard ®. NeemAzal®-T/S biološki insekticid na bazi azadirachtina koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom
Ekološka rješenja za zaštitu vinove loze od bolesti
Ove je godine nastup fenofaza rasta i razvoja vinove loze počeo ranije nego je to bilo uobičajeno prošlih godina, a usporedno s tim došlo je i do ranije pojave štetnika i bolesti. Također, biljke su doživjele stres zbog pojave mraza pa se preporučuje tretiranje vinove loze sredstvima koje sadrže aminokiseline
Proljetna prihrana žitarica
Trebate li obaviti proljetnu prihranu žitarica, svakako odaberite najbolja certificirana ekološka gnojiva iz asortimana tvrtke Pro-eco! Samim povećanjem temperatura zraka dolazi do razdoblja intenzivnog rasta vegetativnih dijelova biljaka koji u tom razdoblju imaju velike zahtjeve za biljnim hranivima – posebice dušikom i fosforom. Ozimim kulturama nakon zime slijedi duži period
Dušična gnojidba
U ishrani bilja dušik je jedan od najbitnijih čimbenika – utječe na prinos biljaka i brzi početni rast, stoga mu se posvećuje najviše pažnje. Osnovni izvori dušika u pristupačnom obliku za biljke u tlu su organske tvari tla: humus, preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka, te primjena organskih i
Jesenska gnojidba Pro-eco organskim gnojivima
Jesenska ili osnovna gnojidba višegodišnjih nasada obično se obavlja nakon berbe, odnosno kada počinje mirovanje vegetacije. Osnovni je cilj jesenske gnojidbe pravilno balansiranje osnovnih i sekundarnih hraniva te popravak fizikalno-kemijskih karakteristika tla. Najtočniji način određivanja gnojidbe svakako je prema analizi tla – jednostavno prikupite reprezentativan uzorak tla oko područja na
Ekološko suzbijanje i kontrola štetnika primjenom entomopatogenih nematoda
Jesensko tlo obiluje rovcima, ličinkama hrušta, žilogrizima i ostalim „(ne)prijateljima“, koji svake godine rade sve veće probleme u nasadima i vrtovima. Odlučite se za suzbijanje i kontrolu štetnika primjenom entomopatogenih nematoda i zaštitu poljoprivrednih kultura provedite selektivno, prirodno i ekološki. Entomopatogene nematode mikroskopski su jednostavni organizmi koji u sebi nose
Azomite – prirodni poboljšivač tla
Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata. Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je
Ekološko rješenje za američkog cvrčka
Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi, koja polako poprima razmjere epidemije te uzrokuje velike štete u gubitku grožđa, a ujedno i rezultira trajnim gubitkom zaraženih trsova. Za njezino širenje odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak (Scaphoideus titanus), koji je prenosi hranjenjem sa zaraženih na zdrave
Ekološki uzgoj zdravih presadnica
Tijekom zimskog perioda idealno je vrijeme za uzgoj presadnica u zatvorenom prostoru. Radi li se o profesionalnom poljoprivrednom proizvođaču ili uzgajivaču koji proizvodi vlastitu hranu i presadnice – cilj bi svakako trebao biti isti, a to je proizvodnja zdrave i kvalitetne presadnice te kasnije zdravog i kvalitetnog proizvoda. Poželjno je
Jesenska prihrana eko gnojivima za ravnomjerno otpuštanje hraniva
Pravilnom i pravovremenom gnojidbom u odgovarajućim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Jesenska se gnojidba obavlja u kasnu jesen, kada su temperature u opadanju, kako biljka dobivena hraniva ne bi koristila za razvoj lisne mase ili plodova, već za
Zaštita od pepelnice na ekološki način
Pepelnica (Uncinula necator) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi. Pojava bolesti prvi put je zabilježena 1845. godine nedaleko Londona, a već šest godina nakon toga proširila se u svim zemljama Mediterana. Znakovi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke. Listovi mogu biti napadnuti