• Zdrave uskladištene žitarice

    U današnje je vrijeme sve uočljiviji velik problem sa skladišnim štetnicima. Razlog tome mogu biti toplije zime i ljeta pa se javlja veći broj generacija ovih štetnika. Ujedno je i  problem vezan uz neadekvatne skladišne prostore u kojima se vrlo teško provode preventivne mjere (higijena), a samim tim otežana je

  • Efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača

    Jabučni savijač (Cydia pomonella) najopasniji je štetnik nasada jabuka, a napada i ostale vrste kao što su kruške, dunje, marelice, orah i dr. To je leptir sive boje s karakterističnom šarom na stražnjim krilima dužine 7-9 mm i raspona krila 15-20 mm. Ima dvije generacije godišnje i to vrlo brojnih

  • Entomopatogene nematode – saveznici u suzbijanju zemljišnih štetnika

    Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Taj se način suzbijanja štetnika već dugi niz godina primjenjuje u Europi, Americi, Australiji i Japanu. Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu

  • Folijarna prihrana za bolji i kvalitetniji prinos

    U vrijeme intenzivne vegetacije, biljke ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu, potrebna hranjiva možemo osigurati putem navodnjavanja, a kada to nije moguće, primjenjuje se folijarna gnojidba, koja uvijek postiže odlične rezultate. Prednost folijarne prihrane je mogućnost tretiranja u vrijeme kada korijen biljke miruje, a gnojidba

  • Pro-eco gnojiva od sada i u manjim pakiranjima

    Velika novost u našoj ponudi su nova pakiranja gnojiva, koja su sada dostupna i u malim pakiranjima od 4 ili 5 kilograma, u obliku lako pristupačne kantice koju kasnije kupac može iskoristiti. Gnojiva su organskog porijekla, baza im je AGROGEL, goveđa koža, kopita i rogovi stoke te kolač koji ostaje

  • Gnojidba kukuruza eko gnojivima

    Za dobar prinos kukuruza osim kvalitetne obrade tla, potrebno je napraviti kvalitetnu gnojidbu. Najveće potrebe za hranjivim elementima u uzgoju kukuruza se javljaju tijekom proljeća i ljeta, kada se odvija intenzivna faza mineralizacije organske tvari u tlu. Potrebe za hranjivima osiguravamo primjenom certificiranih organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem

  • Za ekološki prihvatljivo rješavanje štetnika – NeemAzal TS i IlsaNeem

    Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2000 godina kao ljekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja. Suvremena istraživanja potvrdila su

  • Blattwerk Pure – prirodni izvor kalija

    Uslijed nedostatka kalija, a zbog njegove složene funkcije u metabolizmu, usporen je rast te se njegov nedostatak odražava na cjelokupan rast i razvitak biljaka. Prvi simptomi nedostatka javljaju se na mlađem lišću koje je tada manje nego obično, normalne ili tamnije boje. Na starijem lišću javlja se rubna nekroza, list

  • Azomite – prirodni poboljšivač tla

    Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata.  Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je

  • Pro-bacom protiv kovrčavosti lista breskve

    Kovrčavost lista breskve najčešća je bolest breskve, a uzrokuje je gljivica Taphrina deformans. Gljivica napada breskvu, marelicu, nektarinu ali i drugo koštuničavo voće, a bolest se pojavljuje na voćkama na kojima nisu na vrijeme provedene preventivne mjere zaštite. Shodno tome, kovrčavost lista breskve treba spriječiti puno prije pojave prvih simptoma

  • Oporavak masline nakon jake zime

    Uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj niti jedne sezone nisu isti, a posljednjih su nekoliko godina kao posljedica niskih temperatura zabilježene velike štete. Tako je i protekla zima, s dugotrajnim niskim temperaturama koje su često prelazile granicu tolerantnosti te praćena jakom burom i većim količinama snijega, rezultirala znatnim štetama na

  • Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

    PRO-ECO  ORGANSKA GNOJIVA –  BRZO DOSTUPNA  HRANIVA I VISOK SADRŽAJ ORGANSKE TVARI ZA DOBAR START I RAZVOJ Nakon zime i faze mirovanja  za dobar start i razvoj, poljoprivredne kulture moraju imati osigurana lako dostupna potrebna hranjiva. Trebate li obaviti gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za predstojeću

  • JESENSKA GNOJIDBA U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI

    Gnojidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Pravilnom odnosno,  pravovremenom gnojidbom i pravilnim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, te sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Važno je da gnojidba bude izbalansirana te ju je najbolje i najkvalitetnije odraditi prema analizi tla.

  • Neprocjenjivo korištenje ekoloških pripravaka u vremenu berbe

    Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke NE ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima. Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno

  • Bakterioze na paprikama i kupusu napokon dobile protivnika

    Pro-bac dokazano i uspješno rješava probleme bakterijskih i gljivičnih bolesti Zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika koje su sa sobom donijele velike količine kiše, uz poznate probleme nepoštivanja plodoreda i nepravilne sjetve sjemena u rasadu, i ova je vegetacijska sezona „bogata“ bakteriozama na paprikama i kupusu. Najopasnija bolest paprike zasigurno je

  • Uzgoj lješnjaka u ekološkoj proizvodnji

    Površine pod ekološkom proizvodnjom lješnjaka svake su godine sve veće. Razloga je više,  a neki od njih su sigurno visoki poticaji po jedinici površine, manje brige oko samog voćnjaka te visoka otkupna cijena lješnjaka. Iz iskustva znamo da uspješna profesionalna proizvodnja bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda zahtjeva određeno znanje i veliku