Ekološki uzgoj kupusnjača
U Hrvatskoj se od svih kupusnjača najviše uzgaja kupus. Razlikujemo rani kupus koji u polje sadimo već krajem ožujka i kasni kupus koji se sadi sredinom lipnja. Ekološka proizvodnja povrća vrlo je zahtjevna, te je za uspješan uzgoj potrebna visoka razina znanja i češći pregledi usjeva (tjedni) kako bi se
Folijarna prihrana za zdraviju maslinu i kvalitetnije ulje
Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti, daju redovite i dobre prinose ploda i ulja U vrijeme intenzivne vegetacije, maslina ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu, potrebna hranjiva možemo osigurati putem navodnjavanja, a kada to nije moguće, primjenjuje se folijarna
Uspješnost ekološke proizvodnje
Nikad šira paleta odobrena za ekološki uzgoj bilja Kada pričamo o ekološkoj proizvodnji ljudi često kažu da je to gotovo nemogući način proizvodnje – prinosi su znatno niži nego kod integriranog načina proizvodnje te da je takav način proizvodnje preskup i u konačnici neisplativ. Kontradiktorno, broj poljoprivrednih ekoloških proizvođača svakim
Stigao Pro-bac, revolucionarni imunostimulator!
Suvremena poljoprivredna proizvodnja svakim je danom sve zahtjevnija, a pritisci bolesti i štetnika sve su veći, pa često uz svu moguću kemiju na raspolaganju rezultati nisu zadovoljavajući. Nakon godina istraživanja i odličnih rezultata na pokusnim poljima, pripravak Pro-bac tvrtke Pro-eco stigao je i na hrvatsko tržište. Pro-bac je mikrobiološki preparat,
Kako prepoznati i suzbiti šimširovog moljca?
Važno je naglasiti da je najbolje suzbijati mlade gusjenice jer tada je učinkovitost insekticida najbolja, a ni štete nisu još prevelike. Na šimširu se u zadnje tri godine javlja noviji štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis). Iz godine u godinu sve se više ljudi javlja s propadanjem šimšira uzrokovanim
RhizoVital ®42 i Promot ® Plus omogućuju presadnicama uspješniji i zdraviji rast u polju te sprječavaju polijeganje
Bez obzira radilo se o konvencionalnom načinu uzgoja, koji bi se iz više razloga trebao napuštati, ili ekološkom načinu proizvodnje, zdrava i uravnotežena mikroflora tla, preduvjet je za uspješnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju. Intenzivan način proizvodnje izuzetno iscrpljuje i osiromašuje tlo te dovodi sve sastojke tla u neravnotežu. U stadiju
Ekološki pripravci i gnojiva za jedini održiv način poljoprivredne proizvodnje
Danas, u vremenu interneta, kada su nam mnoge informacije dostupne, kada svakodnevno možemo čitati o štetnosti različitih kemijskih dodataka prehrani i dodataka u procesu proizvodnji hrane vrlo je važno u brdu svakakvih informacija detektirati one važne i korisne za naš život i zdravlje. Svakodnevni smo svjedoci povećanja svjesnosti o utjecaju
Gnojidba ozimih žitarica u ekološkom uzgoju
Gnojidba je izuzetno važna agrotehnička mjera u proizvodnji ozimih žitarica, a količina uvelike ovisi o stanju tla, predkulturi i planiranim prinosima te potencijalnim mogućnostima proizvodnih sorti. Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučamo upotrebu organskih i organsko-mineralnih gnojiva dobivenih posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore hranivih tvari pretvara u gnojiva
Ilsamini – folijarna prihrana u ekološkoj proizvodnji / ojačivači bilja u stresnim situacijama
Redovito i pravilno gnojene kulture dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti , daju redovite i dobre prinose. Folijarna prihrana postiže uvijek dobre rezultate. Neophodna je u nasadima koji nemaju navodnjavanje i gdje je u sušnom razdoblju uslijed velikog nedostatka vlage u tlu, onemogućeno usvajanje hraniva putem korijena. Prednost folijarne
Suzbijanje crvene grinje – tekuti na ekološki prihvatljiv način
Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica. Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom
Opasan štetnik koštičavog voća – žilogriz (Capnodis tenebrionis)
Porastom temperatura odrasli kornjaši žilogriza postaju aktivni i počinju raditi štete na koštičavom voću grizući peteljke lišća i mlade izboje. Upravo sada je vrijeme za praćenje pojave odraslih štetnika, te biološko suzbijanje njihovih ličinki pomoću entomopatogenih nematoda. Žilogriz je vrlo opasan štetnik koštičavog voća, standardno na mediteranskom području, iako se
Algovital®Plus – pomoć biljkama u stresnim situacijama
Stresne situacije na poljoprivrednim kulturama, kakvim u posljednje vrijeme svjedočimo, izazivaju ekstremne vremenske pojave. Kasno proljetni i ranojesenski mrazevi, tuča ili suša, jaki i olujni vjetrovi te poplave koje su prošle godine nanijele velike štete, ostavljaju posljedice za čiju sanaciju često treba mnogo vremena i truda. U proljeće kretanjem vegetacije,
Gnojidba kukuruza u ekološkom uzgoju
Prošla godina je zbog obilnih kiša bila vrlo nepovoljna za uzgoj kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura. Uz vjeru da će nam vremenski uvjeti ove godine biti naklonjeniji, za dobar prinos kukuruza osim kvalitetne obrade tla, potrebno je napraviti kvalitetnu gnojidbu. Najveće potrebe za hranivim elementima u uzgoju kukuruza se javljaju
Prirodna prevencija polijeganja sadnica
S ciljem smanjenja negativnih posljedica primjene kemijskih sredstava, koja zbog razvoja rezistentnosti s vremenom postaju sve manje učinkovita, u današnje vrijeme težište sve više stavljamo na ekološkuzaštitu bilja. Za potrebe ekološkog uzgoja stvorena je nova generacija bioloških pripravaka kojom se sprječava pojava i razvoj bolesti. Ti pripravci nisu štetni za zdravlje ljudi i korisnih životinja, ne ostavljajurezidue i
Gnojidba trajnih nasada u ekološkom uzgoju
Gnojidba trajnih nasada: voćnjaka, maslinika i vinograda izuzetno je važna agrotehnička mjera kojom se podržava potrebna razina hranjiva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za normalan rast i razvoj kultura. Ujedno se redovitom gnojidbom u tlo vraćaju hranjiva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao
Osnovna gnojidba masline u ekološkom uzgoju
Poznate su prednosti ekološkog ili organskog uzgoja – čuva se plodnost tla, kvaliteta vode (smanjuju se nitrati u tlu), energija se racionalnije koristi. Osim toga, eko uzgoj čuva biološku i genetsku raznovrsnost i proizvodi kvalitetne i zdrave kulture bez ostataka rezidua pesticida i štetnih tvari. Gnojidba u ekološkom maslinarstvu Gnojidbom