Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke NE ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima.
Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno djelovanje na ljudski organizam.
Doba je godine kada je u toku berba velikog broja poljoprivrednih kultura.
No bez obzira na – vrijeme berbe, štetnici i bolesti na poljoprivrednim kulturama ne prestaju vršiti pritisak. Stoga, da bi biljka dala vrhunski prinos i da bi plodovi bili ukusniji i zdravi, potrebno je koristiti pripravke za zaštitu bilja i ojačavanje bilja i u vremenu berbe. Ovdje veliki nedostatak imaju kemijski pesticidi koji se upravo zbog svoje karence i ostataka rezidua u plodovima ne smiju koristiti.
S druge strane, velik dio pripravaka koji se koriste u ekološkoj proizvodnji nemaju karence i ne ostavljaju rezidue u plodovima. To je ujedno i velika prednost takvih pripravaka. Najbolja proizvodnja je ona gdje mi biljku uzgajamo, ojačavamo, imuniziramo, radeći je sposobnom da se sama bori protiv napada određenih patogena. Dakle, osim što je potrebno tretirati biljke protiv ekonomski važnih bolesti i štetnika, vrlo je važno biljke prihranjivati kako bi ih ojačali i kako bi dale vrhunske prinose i zdrave plodove. Obilazeći polja poljoprivrednih proizvođača duž kontinentalne i južne Hrvatske nailazimo na velik broj problema s kojima se trenutno bore poljoprivredni proizvođači, bilo da su oni ekološki ili integrirani.
U nastavku donosimo tablicu s nekoliko problema i mogućim rješenjima za njih – pomoću proizvoda koji nemaju neželjeno štetno djelovanje na ljudski organizam ili okoliš.
Kultura | Problemi | Rješenje |
Masline | Paunovo oko
| |
Maslinova muha i maslinov svrdlaš, maslinov svrdlaš, lisni mineri, crveni voćni pauk
| ||
Suša i nepovoljni uvjeti, tuča (vrijedi za sve kulture) | ||
Vinogradi | Botrytis | |
Jabuke | Krastavost, pepelnica | |
Jabučni savijač | ||
Povrće | Bakterioze na kupusu i paprikama | |
| Plamenjača, pepelnica na povrću | |
Siva plijesan | ||
Tuta apsoluta, lisne uši, tripsi, stjenice | ||
Mediteranske voćne kulture | Štetnici |
Obzirom na vremenske uvjete važno je odrediti da li se radi o abiotskim ili biotskim čimbenicima koji uzrokuju probleme na poljoprivrednim kulturama. Za dodatne informacije oko upotrebe pripravaka, o preporučenoj količini vode te savjetima molimo da nas kontaktirate.